Ανοιχτή Επιστολή – 17/03/2020

osnieblog

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμοι κ Υπουργοί Υγείας και Εργασίας

Οι ιδιωτικές Επιχειρήσεις Υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν, με απόφαση της κυβέρνησης και να βοηθούν το Δημόσιο Σύστημα, ώστε να μη μπλοκάρει από τα έκτακτα περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον Κορωνοϊό και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον φόρτο που έρχεται με τα περιστατικά που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο ιό.

Είναι δεδομένο επίσης ότι, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει Διευκρινιστική Εγκύκλιο για τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Υγείας, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι ίδιες να μην γίνονται υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού. Να μην καταστρατηγούν δηλαδή οι ίδιες τη Βασική Αρχή αυτής της μάχης, «Μένουμε στο σπίτι!».

Προτείνουμε λοιπόν να εξετάσετε την διακοπή της λειτουργίας των τακτικών Εξωτερικών ιδιωτικών Ιατρείων, για προληπτικές εξετάσεις που μπορούν να περιμένουν για κάποιες εβδομάδες, ώστε να προσέρχονται στις κλινικές μόνο οι ασθενείς με επείγον πρόβλημα, οι οποίοι βεβαίως θα αντιμετωπίζονται ως δυνητικοί φορείς του ιού και έτσι θα αποσυμφορίσουμε τις ιδιωτικές δομές της υγείας από άσκοπες επισκέψεις και εξετάσεις.

Επίσης, δια της παρούσας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι, παρότι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας βρίσκονται ήδη στη μάχη της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19, σε καμία από τις εκδοθείσες μέχρι σήμερα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προβλέπονται μέτρα διευκόλυνσης των ευπαθών ομάδων, που εργάζονται στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Αντιθέτως στην περίπτωσή μας προβλέπεται αναλογική εφαρμογή διατάξεων που αφορούν το Δημόσιο.

Συνεπεία αυτού σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο συνάδελφοί μας καρκινοπαθείς, πάσχοντες από ΣΚΠ, ΧΑΠ, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, άνοσα νοσήματα κλπ, να συνεχίζουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε άκρως επικίνδυνο περιβάλλον, καθώς δεν υπάρχει ειδικό νομικό πλαίσιο, που να δικαιολογεί την απομάκρυνση από την εργασία τους.

Προς ρύθμιση της ως άνω κατάστασης ζητάμε άμεσα να υπάρξει για τις απασχολούμενες ευπαθείς ομάδες σε φορείς ιδιωτικής υγείας, ειδική πρόβλεψη, όπως υπήρξε για το δημόσιο στο άρθρο εικοστό πέμπτο «Μέτρα διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων» της από 14-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α` 64), ενώ η σχετική πρόβλεψη δεν πρέπει να αφορά μόνο καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, αλλά και άλλες ειδικές κατηγορίες, των οποίων η παρουσία σε χώρους παροχής υγείας συνιστά κίνδυνο για την ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής υγείας στεκόμαστε δίπλα στο Κράτος και την Κοινωνία, που σήμερα βάλλεται από ασύμμετρη απειλή, αξιώνουμε όμως και το Κράτος να επιδείξει απέναντί μας την απαιτούμενη Πρόνοια.

 

 

Anakoinwseis-ΑΝΟΙΧΤΗ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ-17-3-2020