Σχέδιο Νόμου, για …Απόσυρση και όχι για …Κατάθεση! Ούτε μια κουβέντα για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις!

osnieblog

Συνάδελφοι, χθες συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, με μοναδικό θέμα συζήτησης, το υπό κατάθεση σχέδιο Νόμου για τα εργασιακά μας και σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες «κόκκινες!» διατάξεις του, που αναδείξαμε και είναι οι εξής:

(ΟΙ ΕΝΝΕΑ “ΠΛΗΓΕΣ” ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ)

1. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έξω από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της συλλογικής συμφωνίας (Ατομική διευθέτηση) και με δεδομένο ότι η εργοδοτική πλευρά είναι ισχυρή, ιδίως σε περιόδους επισφαλούς εργασίας και χωρίς ισχυρή παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών (Σ.Επ.Ε.) θέτει σε ακόμη πιο αδύναμη θέση τον εργαζόμενο, αναγκάζοντας τον να υποκύπτει σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

2. Η καταβολή ρεπό ή άδειας σε αντιστάθμισμα των δεδουλευμένων ωρών, επιπλέον του 8ωρου, ναι μεν δεν θα μειώσει τον νόμιμο καταβαλλόμενο μισθό, αλλά θα μειώσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των φτωχών εργαζομένων και θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, πλήττοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα λουκέτα και άρα τον μακρύ κατάλογο των ανέργων. Εάν δε, αυτή η διάταξη, ψηφιστεί και ισχύει και όπου η διευθέτηση υπογράφεται από τα συνδικάτα στο πλαίσιο συλλογικής συμφωνίας, τότε θα υπάρξει ευθεία παραβίαση του συλλογικού δικαίου και του πυρήνα του εμβληματικού νόμου 1876/90 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων.

3. Η αύξηση των υπερωριών, από 96ώρες/έτος στη βιομηχανία και από 120ώρες/έτος στο εμπόριο, σε 150ώρες/έτος για όλους, θα σημάνει μείωση των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης. Εάν δε, αυτό συνδυαστεί με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας πολλαπλασιάζει το αρνητικό αποτέλεσμα που περιγράφουμε παραπάνω.

4. Το ζήτημα της επαναπρόσληψης των καταχρηστικώς απολυμένων εργαζομένων, έπειτα από δικαστική απόφαση και η εναλλακτική, αντί επαναπρόσληψης, σε απόλυσή του με 3 έως 24 μισθούς αποζημίωση, αναλόγως της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, αφενός …..
• Προσβάλλει την δικαιοσύνη
• Δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να απολύει τον εργαζόμενο με ψευδή μήνυση
• Δεν λαμβάνει υπόψιν το διάστημα που ο εργαζόμενος μένει χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα, δεν λαμβάνει υπόψιν του την ψυχική και οικονομική αναστάτωση ενός μακροχρόνιου δικαστικού αγώνα που ο εργαζόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

5. Η Καθολική συμμετοχή εργαζομένων σε αποφάσεις των σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο εάν η διάταξη συμπληρώνονταν με υποχρεωτική εγγραφή όλων στα σωματεία, επιχειρησιακά, κλαδικά κλπ. Είναι αδιανόητο, όσοι δεν είναι μέλη των συνδικάτων να καθορίζουν με την ψήφο τους τις αποφάσεις τους. Η δε ηλεκτρονική ψηφοφορία μόνο ως εναλλακτική μπορεί να εφαρμοστεί, όταν υπάρχουν βιαιοπραγίες και παρεμπόδιση των κορυφαίων διαδικασιών των συνδικάτων.

6. Η ποινικοποίηση των αποφάσεων των συνδικάτων, σε περίπτωση περιφρούρησης της απεργίας και σε εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς και η ακύρωση της απεργίας, προσβάλλει βάναυσα την αρχή της δημοκρατίας, περί ΣΕΒΑΣΜΟΥ των αποφάσεων της πλειοψηφίας, από μικρές μειοψηφίες. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση ψηφίσει ένα νόμο πλειοψηφικά με τους 160 βουλευτές που διαθέτει και η αντιπολίτευση διαφωνεί με το νόμο αυτό, τότε ο νόμος αυτόματα θα βγαίνει άκυρος!!! ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΑΠΛΑ!!!

7. Η υποχρεωτική παρουσία των εργαζομένων σε ποσοστό 33% σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθιστά ΑΔΥΝΑΤΗ την απόφαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος και έσχατου όπλου των εργαζομένων, δηλαδή της προκήρυξης απεργίας και νομιμοποιεί ισχυρούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρο απαγόρευσης των αποφάσεων για κινητοποιήσεις.

8. Η κατάργηση της Eπιτροπής του Άρθρου #15 είναι λάθος καθότι δεν συζητά μόνο για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών αλλά αποφαίνεται για την αντιπροσωπευτικότητα των σωματείων, ομοσπονδιών που έχουν δικαίωμα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

9. Τέλος αρνητικό μέτρο είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ καθότι ο Οργανισμός ΜΕσολάβησης και Διαιτησίας είναι ένας αυτόνομος φορέας που λειτουργεί με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, δεν έχει τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την επίλυση εργατικών διαφορών, ενώ το ΣΕΠΕ αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους- λειτουργούς που ελέγχουν παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας! Το ΣΕΠΕ πρέπει να επανέλθει στην πρότερη μορφή του ως Ειδική Γραμματεία, να ενισχυθεί με προσωπικό και να θωρακιστούν τα στελέχη του νομικά, καθώς οι εκβιασμοί και οι απειλές των παραβατικών εργοδοτών τους δένουν τα χέρια!

Τέλος, καλούμε όλα τα μέλη μας, εργαζόμενους του κλάδου, να βρίσκονται σε εγρήγορση τις επόμενες ημέρες, για τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να συναποφασίσουμε μαζί με τους λοιπούς κλάδους των εργαζομένων πανελλαδικά.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-26-ΜΑΪΟΥ-2021