Συνάδελφοι,

Στις 18 Δεκ 2020, τηλε-συνεδρίασε, για πρώτη φορά το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, με πλήρη σύνθεση, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες επικοινωνίας, που έχουν επιφέρει σε όλους μας, τα μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας που έχουν ληφθεί από την πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η παρούσα συγκυρία της πανδημίας, του covid-19.
Μας απασχόλησαν αρκετά λειτουργικά και άλλα θέματα του Κλάδου και της Ομοσπονδίας μας, αλλά εκείνο που απέσπασε ….«την μερίδα του λέοντος» της συνεδρίασής μας ήταν οι τρέχουσες συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί στο εργασιακό μας περιβάλλον, εξαιτίας της πανδημίας και όχι μόνο.
Συμπερασματικά το Διοικητικό μας Συμβούλιο ομονόησε και κατέληξε στα παρακάτω, τα οποία θα προσπαθήσουμε να μοιραστούμε μαζί σας, για να έχουμε όλοι, την μεγάλη πανελλαδική εικόνα της νέας εργασιακής μας πραγματικότητας.

• Πολύ μεγάλες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό, στους επιχειρησιακούς χώρους της ιδιωτικής Υγείας, ενώ ο φόρτος εργασίας, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με την τρέχουσα πανδημία του covid-19, έχει πολλαπλασιαστεί. Έχουμε μείνει πολύ λίγοι, για να βγάλουμε πάρα πολλή δουλειά!
• Οι παραιτήσεις των συναδέλφων μας είναι πλέον μια καθημερινότητα αναζητώντας καλύτερη τύχη, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στο Δημόσιο Τομέα ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εκτός Κλάδου, αφού το μισθολογικό μας θέμα παραμένει στα ….«τάρταρα!», με την τελευταία Κλαδική ΣΣΕ, που υπογράψαμε με τους εργοδότες, να την αναζητούμε, στο μακρινό 2014. Ενώ το 2016, εφαρμόστηκαν οι τελευταίες κατάπτυστες και αντεργατικές Διαιτητικές Αποφάσεις του ΟΜΕΔ, που δεν κατάφερε να αποτρέψει η απόφαση του Αρείου Πάγου, το 2020, μετά από το 4ετές!! ….«μαγείρεμα της», που η ΟΣΝΙΕ είχε προσφύγει, απαιτώντας, από τον ανώτατο θεσμό της Δικαιοσύνης της χώρας, την ρητή κατάργησή τους.
• Δεν μας διαφεύγει, ότι στην έλλειψη του προσωπικού έχουν συμβάλει και οι απαραίτητες άδειες Ειδικού Σκοπού και οι άλλες, ένεκα της πανδημίας, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδοτικοί  μηχανισμοί προσπαθούν να τις ….αναστείλουν! ή και να τις καταργήσουν, σε πολλές περιπτώσεις, όπου τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα, εξαιτίας της ισχνής βούλησης των ενδιαφερομένων. Ας προσπαθήσουμε, να μην τους δίνουμε τέτοια ικανοποίηση.
• Τα κρούσματα είναι πολλά μεταξύ των εργαζομένων, αφού τα μέτρα προστασίας και ο προληπτικός έλεγχός τους πραγματοποιείται ….με το στανιό! «κοστίζει στους εργοδότες!», αλλά και ο συντονισμός τους από την μεριά των μεγαλο-στελεχών της Διεύθυνσης της επιχείρησης, θυμίζει πολλές φορές ….«παιδική χαρά!». Όλοι βάζουν, λιγότερο ή περισσότερο, πλάτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρούσα πανδημία αποτελεσματικά και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της, στη κοινότητα, εκτός από τους επιχειρηματίες του ιδιωτικής Υγείας (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) που επιμένουν στην ακόρεστη αισχροκέρδεια τους, ακόμη και μέσα σε μια πανδημία, που αγγίζει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας!! Τρανταχτό παράδειγμα το κυβερνητικό κακοστημένο show! που παρακολουθήσαμε όλοι μας, με την δήθεν «επίταξη» των δύο μικρών κλινικών στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να θωρακιστεί η δημόσια Υγεία της συμπρωτεύουσας, με την μία από αυτές να ….«χρωστάει σε όποιον μιλά ελληνικά και όχι μόνο!!» και την δεύτερη του γνωστού μας κλινικάρχη, σε στυλ «τηλεπερσόνας», να παζαρεύει την κερδοφορία της κλινικής του, (με τους απλήρωτους εργαζόμενους της!) με τα κυβερνητικά στελέχη, του αρμόδιου υπουργείου ….on camera! Τι άλλο να πει
κανείς; Μετά αναρωτιόμαστε, γιατί και ποιος φταίει που τα κρούσματα στην πόλη αυτή δεν παίρνουν την ….κατιούσα!
• Οι προσπάθειες της ΟΣΝΙΕ, για την επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, για μια νέα Κλαδική ΣΣΕ, φαίνεται να σκοντάφτουν προσχηματικά, στις ανασταλτικές κυβερνητικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου και στις αλλαγές που ετοιμάζει, στο νέο εργασιακό και ασφαλιστικό μας πλαίσιο, με το νέο έτος, αφού
οι όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων ανάγκασαν τον εισηγητή υπουργό να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, στο παρά πέντε! για να το ετοιμάσει ….καλύτερα!

Συνάδελφοι,
Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι τα διάφορα προγράμματα (Αναστολή, Συνεργασία, Τηλεργασία κλπ) που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα, η κυβέρνηση, στοχεύουν κυρίως τα εργασιακά μας δικαιώματα και δευτερευόντως σε όλες τις λοιπές επιδιώξεις της. Το εμβόλιο, αργά ή γρήγορα, θα έρθει και θα αντιμετωπιστεί ο covid-19, αλλά οι επιπτώσεις επί των εργασιακών μας δικαιωμάτων δεν πρόκειται να τις θεραπεύσει κάποιο ….νέο εμβόλιο. Είναι δική μας υπόθεση.
Προσπαθούσαμε για 750 € το ύψος του κατώτατου μισθού πέρυσι και σήμερα έχουν εδραιώσει τα 534 € στην καλύτερη των περιπτώσεων!! Να μιλήσουμε για την Ανεργία ή την
υποαπασχόληση.Την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων & την επιβάρυνση τους για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την εργασία τους. Το
νέο «πέναλτι» που τους χρέωσαν για την μισή περίοδο της καραντίνας, που οι άλλοι αποφασίζουν για αυτούς. Την χωρίς αποζημίωση Απόλυση τους; Τον απόλυτο περιορισμό των συναθροίσεων σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις στην επερχόμενη ….«σφαγή» τους; Το πόρισμα Πισσαρίδη που οσονούπω μας έρχεται,; κλπ κλπ.
Με λίγα λόγια λοιπόν, η Αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί πλέον επικίνδυνα και στον κλάδο μας, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική & ψυχική μας υγεία. Ειλικρινά δεν θυμόμαστε τον κλάδο σε χειρότερη κατάσταση, για όλους τους εργαζόμενους!
Καταργούνται σήμερα κατακτήσεις των εργαζομένων, που εδώ και 100 χρόνια έχουμε ματώσει για να τα κερδίσουμε!
Παρόλα αυτά όμως, για τους Κλινικάρχες υπάρχουν χρήματα! Για τους Καναλάρχες υπάρχουν χρήματα! Προκειμένου να…. επικοινωνήσουν τα βάρβαρα κυβερνητικά τους σχέδια.
Για την «AEGEAN» του Βασιλάκη, υπάρχουν χρήματα! Ενώ για μερικές δεκάδες προσλήψεις Νοσηλευτών και Γιατρών, για να ενισχύσουν το ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία, δηλώνουν
αδυναμία και στρέφονται στο εθελοντισμό και στην φιλανθρωπία! Αγνοούν δήθεν, ότι …τσάμπα τυρί έχει μόνο η φάκα!

Στο επανιδείν….

Ανακοίνωση-21-12-2020