Συνάδελφοι,

Χθες, 8-10-2020, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας μας και μετά από μεγάλη συζήτηση μεταξύ των άλλων κατέληξε, στα παρακάτω:

Όσο σίγουρο είναι ότι έχουμε μία πανδημία, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι τα ….«τσακάλια!» που παραμονεύουν στο εργασιακό μας περιβάλλον, προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν και να μας κάνουν, για άλλη μια φορά, τον…. «βίο, αβίωτο!».

Τα πάνω-κάτω έρχονται στα εργασιακά μας σύντομα με κεντρική στόχευση την μείωση του κόστους της εργασίας μας. Θα εργαζόμαστε περισσότερο και θα στοιχίζουμε λιγότερο! Με πρόσχημα την καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, που ειδικά σήμερα έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια το μνημονιακό της έργο και προσπαθεί να μειώσει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας την μεγίστη δυνατή ανταγωνιστικότητα, μεταξύ των επιχειρήσεων, της οικονομίας. Ζητούμενο του ΣΕΒ, πολλών ετών!

Συγκεκριμένα:
• Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να «συμφωνεί!» με τον εργαζόμενό του την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μίας ημέρας, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, όταν ο φόρτος εργασίας της επιχείρησης τους το επιτρέπει!
Αυξάνεται το πλαφόν των υπερωριών και υπερεργασιών ανά εξάμηνο (από 96 ώρες που είναι σήμερα σε 120 ώρες). Δηλαδή αυξάνεται ο χρόνος εργασίας κατά 3ώρες/εβδομάδα (από 40ωρο, σε 43ωρο!).
• Καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια, που θα εξαιρούνται τα στελέχη της επιχείρησης, π.χ. Υπεύθυνοι, Προϊστάμενοι, Διευθυντές κλπ, από την αμοιβή της υπερωριακής τους εργασίας, για όσες επιπλέον ώρες και αν εργάζονται.
• Αυξάνονται οι υπερεργασίες, και θα αμείβονται φθηνότερα, από ότι οι υπερωρίες, ώστε να γίνεται πιο φθηνή η επιπλέον εργασία για τις επιχειρήσεις.
• Προωθείται το Ψηφιακό Ωράριο και η Ηλεκτρονική Κάρτα, με καθολικό τρόπο και σε πραγματικό χρόνο. Εξυπακούεται, ότι το ωράριο των εργαζομένων θα μπορεί να πραγματοποιείται συνέχεια και ανά πάσα στιγμή να αλλάζει, χωρίς κάποιο προηγούμενο προγραμματισμό ή προειδοποίηση του εργαζόμενου, όχι μόνο ανά εβδομάδα, αλλά ακόμη και μέσα, στην ίδια εβδομάδα!!
• Προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη αποφάσεων π.χ. για Στάση Εργασίας, Απεργίας κλπ, αφού εξασφαλιστεί βέβαια η σχετική απαρτία της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να είναι έγκυρη η Απόφαση.
Αναμορφώνονται όλες οι Συνδικαλιστικές Άδειες και οι διευκολύνσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων καθώς και οι αποζημιώσεις που δίνονται στους εργαζόμενους λόγω Απόλυσης. Πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, χρόνια τώρα, να καταργηθεί η χρηματική Αποζημίωση στην περίπτωση της απόλυσης του.

Συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ….κάποιες, από τις αλλαγές που νομοθετούνται τις επόμενες ημέρες! Η πανδημία εξαπλώνεται, από την καθημερινή μας ζωή, τώρα και στο εργασιακό μας περιβάλλον. Από την άλλη, έχουμε τους εργοδότες του κλάδου να θησαυρίζουν και να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Η τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 24/9/2020, προβλέπει ότι οι ασθενείς που δεν νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του Δημοσίου, λόγω αυξημένων απαιτήσεων σε νοσηλεία COVID-19, θα προωθούνται σε ιδιωτικές κλινικές.

Η αποζημίωση που θα καταβάλλει το Δημόσιο, θα διπλασιαστεί! σε σχέση με αυτή που ισχύει σήμερα. Θυμίζουμε, ότι από 800 ευρώ ημερησίως που είναι σήμερα, με την νέα ΚΥΑ φτάνει τα 1.670 ευρώ ημερησίως, ενώ προβλέπεται ότι θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου 30 εκατ. Ευρώ!! Ενώ οι αποζημιώσεις αυτές για τις Ιδιωτικές Κλινικές & Επιχειρήσεις, δεν θα υπολογίζονται στους μηχανισμούς Clawback και Rebate, αλλά θα αποτελούν καθαρά έσοδα για όλους αυτούς. (Ενώ οι μισθοί μας… μειώνονται!). Δεν παραβλέπουμε βέβαια και την …«κερδοσκοπία!», που έχει στηθεί στον κλάδο της Υγείας, με τα αντιδραστήρια και τις δειγματοληψίες, για τον COVID-19 ή με τα rapid tests. Άλλα κόλπα! ….και πιο «εύκολα» κέρδη!

Για τους εργαζόμενους, όμως πολλαπλασιάζονται τα δεινά, που μαζί με τα κρούσματα των μολύνσεων από COVID-19, που παρουσιάζονται καθημερινά και στους ίδιους, στο χώρο εργασίας τους, επιβαρύνοντας την υγεία τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντεργατικές συμπεριφορές της εργοδοσίας, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σήμερα και αφορούν την μισθολογική αντιμετώπιση, με αποκορύφωμα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους, όλης της χώρας.

Η αυθαίρετη, άνιση και άδικη μισθολογική αντιμετώπιση των εργαζομένων, από την πλευρά της Διοίκησης, έχει επιφέρει τον διχασμό τους, και αναταραχή του εργασιακού τους περιβάλλοντος, αφού επιβαρύνει επιπλέον και δυναμιτίζει την συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, προς στους ασθενείς.
Αλήθεια! Όλοι εσείς, εκεί ψηλά στο Μαρούσι, πιστεύετε, ότι η μη υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ, από το 2014 μέχρι σήμερα, είναι κάτι που προήγαγε το επιχειρησιακό σας προϊόν.

Συνάδει, με την στόχευσή σας, για καλύτερες και πιο ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας, τόσο προς τους ασθενείς που σας επισκέπτονται, όσο και για τους εργαζομένους σας, που τις προσφέρουν αγόγγυστα προς αυτούς ή συνεχίζετε απλά, να …βλέπετε μέχρι τη μύτη σας; ….κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους, της ….γραφειάρας σας!

Έχετε επαφή με τον εργασιακό μας χώρο ή σας ενδιαφέρει μόνο το…. Χρηματικιβώτιο σας;

Άραγε, τα καλοπληρωμένα στελέχη σας, με τις υψηλόβαθμες! σπουδές τους είναι ευχαριστημένα, με όλο αυτό το κλίμα που έχουν δημιουργήσει στις επιχειρήσεις σας, με τις πρόσφατες Αποφάσεις τους ή στο μοναδικό που προσβλέπουν είναι το…. «χαβιάρι» τους και μόνο;

Μπορούν να λένε και σήμερα ανερυθρίαστα; Αυτό που είχαν παλαιότερα, με μεγάλο στόμφο αναρτήσει, με γιγαντιαίο πανό, στο πολυώροφο κτηριακό συγκρότημα της επιχείρησής σας, ότι: «Είστε ο καλύτερος εργοδότης της Ευρώπης!».

Καλούμε άμεσα τον πρόεδρο, κ. Σπυρίδη, ως «καπετάνιο», του μεγαλύτερου κερδοφόρου Ομίλου της ιδιωτικής Υγείας της χώρας, να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να προτρέψει τα αξιόλογα στελέχη που απαρτίζουν το ΔΣ του ΣΕΚ, ώστε να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων του Κλάδου, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εύρυθμη» λειτουργία του εργασιακού μας χώρου, που τόσο έχει πληγεί, και να επαναφέρουμε το ….«τρένο της ιδιωτικής Υγείας στις ράγες της»! Οι εργαζόμενοί σας είναι η καρδιά της επιχείρησής σας και δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά!

Ο Ιδιωτικός Επιχειρηματικός Κλάδος της Υγείας στην χώρα μας, είναι πράγματι κερδοφόρος, αφού οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτόν δεν αισθάνονται καθόλου, μα καθόλου… «δημόσιοι υπάλληλοι!». Έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και την προάγουν καθημερινά, με την υπεραξία της εργασίας τους. Κάτι, που είναι πλέον προφανές, στην ευνομούμενη πολιτεία μας και στους πλέον δύσπιστους.

Στο επανιδείν…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-9-10-2020