Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, που μας ζητάνε συμπληρωματικές πληροφορίες, σχετικά με τις ημέρες των Αργιών που ισχύουν στον Κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας – Πρόνοιας, που εκπροσωπούμε:

Σύμφωνα, λοιπόν με το Συλλογικό και Εθιμικό Δίκαιο της χώρας μας, οι ημέρες Αργίας που έχουν καθιερωθεί στον Κλάδο μας είναι οι παρακάτω:

Η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, η Καθαρά Δευτέρα, η 25η Μαρτίου, η 1η Μαΐου, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα του Πάσχα, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, η 15η Αυγούστου, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Δεκεμβρίου και η 26η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παραπάνω Αργίες χορηγούνται στους εργαζόμενους επιπλέον των ρεπό που δικαιούνται σύμφωνα με το εργασιακό τους πρόγραμμα. Ως γνωστό οι εργαζόμενοι δικαιούνται 2 ρεπό, για κάθε 5νθήμερο παρεχόμενης εργασίας τους.

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε 5νθήμερη βάση, Δευτέρα έως Παρασκευή, σταθερά όλο το έτος και τα 2 ρεπό τους χορηγούνται κάθε Σαββατοκύριακο, όταν τυχόν συμπέσουν ημέρες Αργίας σε αυτό το Σ/Κ, τότε αυτές οι ημέρες Αργίας δεν μεταφέρονται.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με κυλιόμενες βάρδιες που το πρόγραμμα εργασίας τους βγαίνει με Ετήσιο Προγραμματισμό, αφού η ισχύουσα Νομοθεσία δεν ορίζει κάτι διαφορετικό.

Δεν επιτρέπεται όμως αυτό να γίνεται σε εργαζόμενους που έχουν κυλιόμενες βάρδιες και το εργασιακό τους πρόγραμμά συντάσσεται κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα.

Κοντολογίς, δεν επιτρέπεται σε αυτούς να συμπέσει η ημέρα Αργίας τους, με τα ρεπό που δικαιούνται, από την 5νθήμερη παρεχόμενη εργασία τους.

Επίσης δεν προσμετρώνται οι ημέρες Αργίας των εργαζομένων, που τυχόν συμπέσουν, με τις ημέρες της κανονικής τους Άδειας, στον συνολικό αριθμό των ημερών της κανονικής τους άδειας.

Αυτά προς το παρόν, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τις …εποικοδομητικές συνεργασίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-για-τις-ΑΡΓΙΕΣ