Συνάδελφοι,

Ένα χρόνο τώρα με την πανδημία να κτυπά ολόκληρη την κοινωνία μας και με μια κυβέρνηση να πελαγοδρομεί με τις …μπρος-πίσω αποφάσεις της, προκειμένου να μας προφυλάξει από τις συνέπειές της. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ΜΕΘ. Οι Ιδιωτικές Κλινικές να είναι γεμάτες από νοσηλευόμενους ασθενείς, με μειωμένο προσωπικό, να υπερτιμολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, καιροσκοπικά! Ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές αγκομαχούν καθημερινά να βγάλουν την δουλειά και από την άλλη να βρίσκονται πίσω μισθολογικά και από αυτό το μακρινό 2009 και με τα εργασιακά τους δικαιώματα να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Χωρίς Κλαδική ΣΣΕ, με τα βασικά Επιδόματα, όπως το Ανθυγιεινό, το Επίδομα των Παιδιών, των Τριετιών κλπ, που συμπλήρωναν τον μειωμένο μισθό μας, να έχουν στην πράξη καταργηθεί, για να αντιμετωπίζουμε σήμερα τις … αλά κάρτ!! μισθολογικές απολαβές μας.

Το Υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για ένα ΕΣΥ-επαίτη των Ιδιωτών Επιχειρηματιών στην Υγεία, με τα διάφορα Προγράμματα ΣΔΙΤ και να τους ευχαριστεί για την δήθεν κατανόηση και …«εθελοντική!» προσφορά τους, αδιαφορώντας για τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτούς.

Το βέβαιο είναι ότι προετοίμαζαν όλο αυτό το διάστημα ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που θα είναι έρμαιο στα χέρια των Εργολάβων της Υγείας ενώ από την άλλη η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, να διατηρεί σε επισφαλή θέση τους εργαζόμενους-υγειονομικούς, κατά τα άλλα …« ήρωες του 2021! ». Οι μοριακοί έλεγχοι αντί να γίνονται μαζικά και δωρεάν από Δημόσιες Δομές, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο υψηλής κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Τα Δημόσια Νοσοκομεία με ανεπάρκεια στις απλές κλίνες ή σε κλίνες ΜΕΘ, έχουν μετατραπεί σε Νοσοκομεία μιας νόσου!, με τραγικές συνέπειες στην υγεία όλων μας.

Η « βρωμοδουλειά τους! » συνεχίζεται: Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ ετοιμάζονται ξανά να φέρουν για ψήφιση νέο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό Νομοσχέδιο, που αφορά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και όχι μόνο, πιο συγκεκριμένα:

• Ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό.
• Περιορισμός του δικαιώματος στην Απεργία.
• Ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και ολοσχερής κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
• Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, με τον μανδύα του προσωπικού Ασφαλείας.
• Απαγόρευση της περιφρούρησης της Απεργίας, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής βίας!», να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες το Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Επικουρικών Συντάξεων, ενώ ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει στην πώληση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες… Δικηγόρων και Λογιστών!

Συνάδελφοι,

Τίποτα θετικό από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος και την εμπορευματοποίηση της Υγείας δεν έχουμε να αναμένουμε.
Με ενότητα και ενίσχυση της ενεργής συμμετοχή μας, στα Συλλογικά μας Όργανα βρίσκεται η προοπτική της βελτίωσης, τόσο των συνθηκών εργασίας μας, όσο και της οικονομικής μας ενίσχυσης.

Σας καλούμε:

Να συνεδριάσετε στα Επιχειρησιακά & Κλαδικά σας Δ.Σ., των Πρωτοβάθμιων Σωματείων σας, με τις παρακάτω διεκδικήσεις του Κλάδου μας, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνισταμένη προσπάθεια όλων μας, σε όλη την χώρα, για ολόκληρο τον Κλάδο.

Διεκδικούμε:

✓ Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις και άλλα Θεσμικά και Οικονομικά δικαιώματα.
✓ Προσλήψεις Προσωπικού.
✓ Ουσιαστικές Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας, για όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-30-03-2021