20o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΝΙΕ – ΑΘΗΝΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

319373597_1206904459933734_6121153562433880297_n

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνάδελφοι,

Το 20ο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ μάς βρίσκει όλους σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από αυτή, που μας άφησε το 19ο Συνέδριο.

Μετά από μία 10ετή επώδυνη μνημονιακή περίοδο που περάσαμε, σήμερα, στους συμπιεσμένους μισθούς μας, στην πρωτόγνωρη ακρίβεια διαβίωσης της οικογένειας μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και έναν αναίτιο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, που μας επιβεβαιώνει απόλυτα την λαϊκή ρήση: «εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι!».

Σίγουρα, μπορεί κάποιος μετά βεβαιότητας, να ισχυριστεί ότι ακόμη δεν έχουμε βιώσει τα χειρότερα. Μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, επαληθεύεται το: «κάθε πέρσι και καλύτερα!»

Στον κλάδο μας, αν και υπάρχει υψηλή κερδοφορία που προσελκύει και ακόμη και σήμερα τα επενδυτικά κεφάλαια, εγχώρια και ξένα, μετά την 2ετή πανδημία που συνεχίζεται και στην χώρα μας, παρά τα όποια επικοινωνιακά τερτίπια της κυβερνητικής πολιτικής, οι εργαζόμενοι βιώνουν μέρες πρωτόγνωρης εργασιακής κι κοινωνικής αγριότητας. Αυτή την βαρβαρότητα έρχεται να επιδεινώσει και η έλλειψη Κλαδικής ΣΣΕ από το 2016! Η εργοδοτική αυθαιρεσία και η έπαρσή των επιχειρηματιών του Κλάδου δείχνουν, να μην έχουν τελειωμό.

Ήρθε όμως και η ώρα να …«κάνουμε Ταμείο»! Να κοιτάξουμε τον καθρέπτη μας και δούμε την περπατησιά μας. Να κάνουμε την κριτική μας και θαρραλέα, την αυτοκριτική μας. Να δούμε τις παραλείψεις μας και τι μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ή τί μπορούμε να διορθώσουμε. Να επαναχαράξουμε την στρατηγική μας και να επανεκκινήσουμε την συλλογική μας δράση. Εάν όχι τώρα, τότε πότε;

Το περιβάλλον της ² ΥΓΕΙΑΣ² κρίνεται απόλυτα ανθυγιεινό και απαξιωμένο, τόσο για τους χρήστες-πελάτες του, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους σ’ αυτό. Η κατρακύλα του δεν έχει σταματημό τα τελευταία χρόνια, με ένα ΕΣΥ κατακερματισμένο και έναν ΕΟΠΥΥ που πελαγοδρομούν σταθερά και καθημερινά στα ποικιλόμορφα προβλήματά τους. Με την επιχειρηματικότητα να τους έχει δέσει «χειροπόδαρα!», δεν φαίνεται να δύναται κάποιος να αντιδράσει στους συνεχιζόμενους εκβιασμούς της αισχροκέρδειας και της κερδοφορίας τους. Πραγματικά κάνουν … πάρτι!

Στους χώρους εργασίας, την γενιά των 600 ευρώ, έχει διαδεχτεί η γενιά των 700 ευρώ και των απλήρωτων εργαζόμενων. Πολλοί είναι αυτοί, οι συνάδελφοι που εξαναγκάζονται, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους, να εγκαταλείψουν τον κλάδο μετά από πολλά χρόνια εργασίας σ’ αυτόν και να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις, εξαιτίας της ισχνής αμοιβής τους.

Οι νέοι συνάδελφοι φαίνεται να κρατούν αποστάσεις από τα Συλλογικά Όργανα των εργαζομένων και να δείχνουν, ότι είναι ένα θέμα που δεν τους αφορά. Αυτό όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όλων μας. Ας τους πλησιάσουμε λοιπόν περισσότερο, ας μιλήσουμε την γλώσσα τους, ας τους δείξουμε τον δρόμο του αγώνα, χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα. Χωρίς …ναι μεν αλλά! Μη τους θεωρούμε δεδομένους και ας προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε από τα ενδεχόμενα ψευδοδιλλήματά τους.

Δεν αρκούν, συνάδελφοι, οι όποιες «καλές μας προθέσεις!». Ας επιστρατεύσουμε την όποια εμπειρία  από τα λάθη μας και την συσσωρευμένη γνώση μας κα ας τους κοιτάξουμε κατάματα. Σήμερα, μετά από αυτά που έχουμε περάσει και συνεχίζουμε να περνάμε, δεν δικαιολογούνται αυταπάτες και εφησυχασμοί. Έχουμε την ευθύνη να αλλάξουμε  όλα εκείνα που δεν μας αρέσουν και που δεν μας οδηγούν στα μπροστά.

Δεν βοηθά κανέναν μας η καρτερικότητα στα όποια αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται και νομοθετούνται καθημερινά από την κυβέρνηση, για το … «καλό μας!». Είναι οι ίδιοι που μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι και βέβαια είναι αδιανόητο να πιστεύει κάποιος από όλους εμάς, ότι έχουν έστω την παραμικρή πρόθεση να μας βγάλουν απ’ αυτό.

Από τη μια, νομοθετούν την βάρβαρη επιδείνωση της ζωής μας και από την άλλη ομολογούν ανερυθρίαστα τα δήθεν «λάθη!» τους για την εξαθλίωση της Τάξης μας. Δεν τους έτυχε, τους πέτυχε. Ας πάψουμε να παριστάνουμε … «την Ιφιγένεια» για την επίτευξη του δόλιου σκοπού τους. Το μοίρασμα της φτώχειας δεν είναι η μορφή δικαιοσύνης που επιζητάμε.

Το Καπιταλιστικό Σύστημά τους προσπαθεί να μας στρέψει τον έναν απέναντι στον άλλο. Όχι απέναντι σ’ αυτόν που μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση!

Συνάδελφοι,

Από το 2015 έχουμε να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε επί της ουσίας με τους Εργοδότες για μία πραγματική Κλαδική ΣΣΕ, με αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου, όταν αρνηθήκαμε και τις νέες μειώσεις μισθών που μας είχαν προτείνει. Το 2016 έβγαλαν τις 2 ΔΑ, που έβαλαν και την ταφόπετρα στον οικονομικό μας προϋπολογισμό και μάλιστα με την κυβερνητική πολιτική … «να κτυπάει την πλάτη!» των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας. Τους σιγοντάρει όλα αυτά τα χρόνια και οι όποιες ψευτοσυγκρούσεις τους είναι προσχηματικές και .. «ο φερετζές!» της κοινής τους περπατησιάς. Μη σας ξενίζουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους, είναι στην φύση τους και τους χαρακτηρίζει μαζί με το υφάκι του ….«καλού πατερούλη!» που παρουσιάζουν στους εργαζομένους τους.

Όσο αυξάνει το δημοσιονομικό υπερ-πλεόνασμα, τόσο θα μεγαλώνει το κοινωνικό έλλειμμα. Η μεγάλη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος του κόσμου της εργασίας θα έχει συνέχεια. Μη τρέφουμε ψευδαισθήσεις κα μη αυταπατώμεθα.

Τα είχαμε προφητικά υπογραμμίσει και στο προηγούμενο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε.

Τον τελευταίο μήνα, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρησιακών Ομίλων της χώρας στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας ανταποκρίθηκαν στην Πρόσκλησή μας, για να  επανεξετάσουμε την δυνατότητα της υπογραφής μίας Κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ μας και να βάλουμε ολόκληρο τον κλάδο μας σε μία κανονικότητα. Δεν μας διαφεύγει βέβαια, ότι από την 1η Μαΐου 2022 έχουμε και την νέα πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, για να συμπληρώσουμε την μεγάλη εικόνα του εργασιακού μας μισθολογικού περιβάλλοντος.

Το σχέδιο της νέας Κλαδικής ΣΣΕ που τους καταθέσαμε περιλαμβάνεται μέσα στο φυλλάδιο  που παραλάβατε από την Γραμματεία μας. Περιμένουμε την απάντησή τους και έχουμε αποφασίσει, να αποτελέσει την κύρια στόχευση της νέας Διοίκησης που θα εκλέξουμε σήμερα, στο τέλος της ημέρας του 20ου Συνεδρίου μας.

Οι όποιοι προεκλογικοί τους ελιγμοί δεν θα αναστείλουν την αποφασιστικότητά μας στον τερματισμό της κατεδάφισης των δικαιωμάτων μας, τα όποια από αυτά έχουμε διατηρήσει σήμερα. Δεν θα επιτρέψουμε την τελική κατεδάφισή τους. Η νέα τυραννία που ανατέλλει για όλους μας κρύβεται πίσω από «Ανάπτυξή τους». Τα Μνημόνια μπορεί να τα αφήσαμε πίσω, αλλά τα απόνερά τους μας συνοδεύουν και σήμερα και τους ανοίγουν την όρεξη για ακόμη πιο επώδυνα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους, που θα τους εξασφαλίσουν την νέα περίοδο της κερδοσκοπίας τους. « Ανάπτυξη λοιπόν για ποιούς; » αυτό είναι το ερώτημα.

Η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα θα αποτελέσει την συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής τους και της υποτίμησης της απάνθρωπης ιδεοληψίας τους περί ταύτισης της ανταγωνιστικότητας με την συμπίεση του εργατικού κόστους. Η αποδυνάμωση των Σωματείων και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό τους, αλλά είναι το εργαλείο και το μέσο προκειμένου να πετύχουν την φτωχοποίησή  μας και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη στις επιχειρήσεις τους.

Άλλοτε με συκοφαντίες και άλλοτε με τα τερτίπια του κοινωνικού αυτοματισμού προσπαθούν εκ νέου να απομονώσουν την δράση μας και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη του Κλάδου. Δεν είναι τυχαίο που έχουν και πάλι στοχοποιήσει τον συνδικαλιστικό Ν.1264/82. Δεν θα τα καταφέρουν και αυτή τη φορά.

Σ’ αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες της χώρας μας, μέσα στην παγκόσμια συγκυρία, οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι, μακριά από παραταξιακές σκοπιμότητες, κομματικές ή μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές μικροφιλοδοξίες. Κοινά είναι τα προβλήματα για όλους μας στον Κλάδο και για τους ….κόκκινους και για τους ….πράσινους ή τους ….μπλε. Οι διχαστικές λογικές τους μας αφήνουν αδιάφορους και τις προσπερνάμε.

Σε καμμιά περίπτωση όμως δεν ισχυριζόμαστε, ότι όλα τα κάναμε τέλεια και ότι ζούμε σ’ ένα παράλληλο σύμπαν. Αλλά όμως, συνάδελφοι, για την κατάντια της κοινωνίας μας δεν φταίνε αποκλειστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και ο κόσμος της εργασίας δεν αποτελεί …«το βαρίδι της!». Ούτε η ΟΣΝΙΕ ευθύνεται για την … «αρπαγή της Ωραίας Ελένης στο Τρωικό πόλεμο»!

Όμως, αυτοκριτική μας είναι απαραίτητη για να δυναμώσουμε την παρέμβασή μας και να σφυρηλατήσουμε την ενότητα μεταξύ μας.

Προσβλέπουμε:

 • Να αυξήσουμε την παρουσία μας στην διαμόρφωση του εργασιακού μας περιβάλλοντος και να δυναμώσουμε την παρέμβαση του κινηματικού χαρακτήρα μας. Να βρούμε νέους τρόπους έκφρασης που θα ελκύουν και τους νεότερους συναδέλφους μας.
 • Η σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι μονόδρομος.
 • Απορρίπτουμε αυτούς που «κλείνουν τα μάτια», αλλά και αυτούς που μας …«κλείνουν το μάτι».
 • Επενδύουμε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.
 • Επιλέγουμε να είμαστε «χρήσιμοι για όλους», από το «αρεστοί για τους λίγους».
 • Δεν δεχόμαστε τις συμπεριφορές «αλά καρτ» στα εργασιακά μας θέματα.

Συνάδελφοι,

Σήμερα, θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται οικογένειες, που στερούνται τα απαραίτητα για την διαβίωσή τους. Στερούνται το ρεύμα, στερούνται την θέρμανση τους τον χειμώνα!!

 

ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε τα αντεργατικά τους σχέδια.

 

Για την απερχόμενη Διοίκηση της ΟΣΝΙΕ

Ο Πρόεδρος

Γκλεζάκος Βασίλης

 

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

20ου ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΣΝΙΕ

 

 

5 Ιουνίου 2022

10:00 – 10:30    Προσέλευση αντιπροσώπων.

10:30 – 11:00    Κήρυξη έναρξης εργασιών

& Εκλογή Προεδρείου.

11:00 – 11:30    Παρουσίαση του προγράμματος ΕΣΠΑ της Ομοσπονδίας.

11:30 – 12:00    Διοικητικός, Οικονομικός Απολογισμός,

& Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Διάλειμμα 12:00 – 12:15

 12:15 – 14:00   Ομιλίες Αντιπροσώπων ( διάρκειας 5 λεπτών εκάστη )

Διάλειμμα 14:00 – 15:00

15:00 – 16:00   Εκλογή Εφορευτική Επιτροπής.

17:00 – ……     Ψηφοφορίες για νέο ΔΣ, Εξελεγκτική Επιτροπή

και Αντιπροσώπους στην ΓΣΕΕ.

                      ΤΕΛΟΣ   εργασιών 20ου Συνεδρίου ΟΣΝΙΕ

 

 Κλαδική ΣΣΕ (Σχέδιο) με διετή διάρκεια (2022-2023)

ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ:

Καθορισμό βασικών μισθών ανά ειδικότητα, όπως στον κατωτέρω πίνακα, παρατίθενται:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ                                                                            ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Νοσηλευτικό / Μαιευτικό                                                                                 850,00

Οδηγοί Ασθενοφόρων                                                                                        850,00

Καθαριστές / Τραπεζοκόμοι / Βοηθοί Θαλάμου                                          850,00

Χειριστές Ακτινολογικών Μηχανημάτων                                                      850,00

Βοηθοί Μαγείρων / Λαντζέρηδες                                                                    850,00

Εργατοτεχνίτες / Ελαιοχρωματιστές κλπ                                                      850,00

Κουρείς / Ράπτες / Ταξινόμοι                                                                          850,00

Επόπτες Ασφαλείας / Κλητήρες                                                                      850,00

Ηλεκτρονικοί Μέσων Σχολών                                                                         850,00

Παρασκευαστές Τεχνολόγοι & Βοηθοί Εργαστηρίων                                850,00

Βοηθοί Λογιστές                                                                                                 850,00

Υπάλληλοι Γραφείου / Γραμματείς                                                                850,00

Μηχανικοί Μέσων Σχολών                                                                              850,00

Εργασιοθεραπευτές / Λογοθεραπευτές                                                        860,00

Κοινωνικοί Λειτουργοί                                                                                     860,00

Ηλεκτρονικοί ΤΕ                                                                                               900,00

Χειριστές Αξονικών &  Μαγνητικών  Τομογράφων                                  900,00

Μηχανικοί Τεχνολόγοι                                                                                    900,00

Μάγειροι / Ζαχαροπλάστες                                                                           900,00

Υδραυλικοί / Τεχνίτες Καλοριφέρ                                                                920,00

Ψυκτικοί                                                                                                             920,00

Φυσικοθεραπευτές                                                                                           920,00

Ψυχολόγοι                                                                                                          930,00

Λογιστές                                                                                                              930,00

Διαιτολόγοι / Διατροφολόγοι                                                                         930,00

Βιοχημικοί / Χημικοί / Βιολόγοι                                                                    950,00

Ιατρικό Προσωπικό                                                                                         950,00

Συντηρητές Μηχανημάτων Βιοϊατρικής                                                    1.150,00

 Οι ως άνω βασικοί μισθοί προσαυξάνονται με επίδομα ωρίμανσης 5% για κάθε τριετία, για τις 4 πρώτες τριετίες και επιπλέον 3% για κάθε επόμενη τριετία.

 

 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ υπολογιζόμενα επί των ως άνω βασικών μισθών προσαυξημένων με το επίδομα ωρίμανσης:

 • Επίδομα γάμου 10%.
 • Επίδομα τέκνων 5% για κάθε παιδί.
 • Επίδομα πτυχιακών σπουδών 5% για κάθε έτος σπουδών.
 • Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών 10% για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου.
 • Επίδομα επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας:

-15% για Νοσηλευτικό & Μαιευτικό Προσωπικό, Φυσικοθεραπευτές, Οδηγούς Ασθενοφόρων, Μάγειρους και Εργαζόμενους στην εστίαση, Καθαριστές-στριες και Επόπτες Ασφαλείας.

-20% για Τεχνολόγους, Παρασκευαστές και Βοηθούς Εργαστηρίων, Βιοχημικούς, Χημικούς, Βιολόγους και Ιατρούς Εργαστηρίων και

-35% για Χειριστές Ακτινολογικών Μηχανημάτων, Συντηρητές Μηχανημάτων Βιοϊατρικής, Χειριστές Αξονικών και Μαγνητικών Τομογράφων, Νοσηλευτικό Προσωπικό στα Ακτινολογικά Τμήματα, Αξονικού ή Μαγνητικού Τομογράφου, καθώς και για Ιατρούς/Ακτινολόγους.

 • Επίδομα διαχειριστικών λαθών ή οθόνης 10% για Υπαλλήλους Γραφείου, Γραμματείς, Λογιστές και Βοηθ. Λογιστών.
 • Επίδομα θέσης ευθύνης 10% για τους Προϊσταμένους.
 • Επίδομα on Call 40 ευρώ/μέρα.

 

ΑΔΕΙΕΣ/ΑΡΓΙΕΣ

 • Άδεια 10 εργασίμων ημερών, επιπλέον της κανονικής άδειας στους εργαζόμενους σε Χειρουργεία – ΜΕΘ – ΜΤΝ – ΜΑΦ – Αιμοδυναμικό – Πλυντήρια/Στεγνωτήρια – Ιατρικά Εργαστήρια – Τμήμα Εστίασης.
 • Θεσμοθέτηση ως πρόσθετων επίσημων αργιών: της Καθαράς Δευτέρας, της Μεγάλης Παρασκευής και του Αγ. Πνεύματος.