Συνάδελφοι,

Παραλάβαμε επιτέλους, μετά από 4 χρόνια! την επίσημη και αμετάκλητη Απόφαση του Αρείου Πάγου, για την αίτηση που είχαμε καταθέσει, το 2016 και ζητούσαμε την αναίρεση των ΔΑ-3 και ΔΑ-5 του 2016, του ΟΜΕΔ, που όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας, επέφεραν τόσα οικονομικά και θεσμικά δεινά, στους εργαζόμενους του Κλάδου μας. Η τελεσίδικη Απόφαση των αξιόλογων (κατά τα άλλα) δικαστών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, μας απογοήτευσε, αφού ήταν απορριπτική.

Καθυστερήσαμε να συντάξουμε την παρούσα Ανακοίνωση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, το κείμενο μιας τέτοιας Απόφασης του Α.Π. είναι ένα δικονομικό έγγραφο και χρειαζόμαστε την αποκωδικοποίησή του, από τους νομικούς Συμβούλους της Ομοσπονδίας μας.

Σήμερα, είμαστε σε θέση, να σας μεταφέρουμε την σχετική πληροφόρηση, όπως μας την διατύπωσαν και εγγράφως προς το Διοίκηση της ΟΣΝΙΕ, οι συγκεκριμένοι συνεργάτες μας. Η Απόφαση αυτή του Α.Π. αποτυπώνει την διαπίστωση των ανωτάτων Δικαστών της Έδρας, που έκριναν την αίτηση μας και την απέρριψαν, με την αιτιολογία, ότι κατά την άποψή τους, εφαρμόστηκε η Εργατική Νομοθεσία της χώρας, όσο αφορά τις συλλογικές μας διαπραγματεύσεις και ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσίασε οιοδήποτε μεμπτό, αφού τηρήθηκαν ότι προβλέπονται από την σχετική Νομοθεσία για τις επιτροπές Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, προκειμένου να καταλήξουν στις ΔΑ3 & ΔΑ5 του 2016, που ισοδυναμούν πλέον με ΣΣΕς του Κλάδου. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μας διαφεύγει, όμως, ότι οι σημερινοί αεροπαγίτες έκριναν τις αποφάσεις ….πρώην συναδέλφων τους! που σήμερα βρίσκονται στον Οργανισμό ΜΕσολάβησης και Διαιτησίας!! Που ίσως αύριο

να τους κάνουν …παρέα και οι ίδιοι. Λέμε τώρα….

ΔΕΝ μπήκαν λοιπόν στην διαδικασία να εξετάσουν επί της ουσίας την αίτησή μας, αλλά στάθηκαν αυστηρά στη νομική διαδικασία της σύνταξης των ΔΑ του 2016 και σε καμία περίπτωση δεν αποφάσισαν την …«κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επιδομάτων» για τους νέους συναδέλφους μας (προσλήψεις μετά το 2012) στον κλάδο, ενώ δεν αποφάσισαν και την …«άνιση μεταχείριση των νέων» ως προς τους παλαιούς (προσλήψεις πριν το 2012) εργαζόμενους, στην Ιδιωτική Υγεία της χώρας ή τις μισθολογικές «αναδρομικές μισθολογικές μειώσεις», που άλλωστε ουδέποτε εφαρμόστηκαν, από τους εργοδότες/επιχειρηματίες του Κλάδου, για ευνόητους λόγους. Είναι αναγκαίο να το διευκρινίσουμε αυτό, αφού έχουν βγει …«παγανιά» τα διάφορα «παπαγαλάκια» της εργοδοσίας, συνεπικουρούμενα με την «σταθερή αξία!!» του Κλάδου, τους διάφορους κομματικούς συνδικαλιστές μας και διαδίδουν πολλές ανακρίβειες πανηγυρίζοντας και κινδυνολογώντας, για την απορριπτική Απόφαση της αίτησης μας, προσφέροντας έτσι υπηρεσίες, για άλλη μια φορά, στους μυωπικούς ιδιοτελής σκοπούς τους. Ούτε ο ΣΕΚ τέτοια πανηγύρια, βρε παιδιά!

2

Υπογραμμίζουμε και θυμίζουμε επιπρόσθετα, σε όλους τους συναδέλφους μας, ότι οι συγκεκριμένες Διαιτητικές Αποφάσεις του 2016, ουδέποτε εφαρμόστηκαν αυτούσιες, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, σε καμία επιχείρηση! του κλάδου και ούτε πρόκειται πλέον να εφαρμοστούν, αφού έχει περάσει από τότε πολύς χρόνος (4 χρόνια) και έχουν απολέσει την δυνατότητα τους αυτή. Αντί της εφαρμογής όμως αυτών, οι «φιλεύσπλαχνοι!» εργοδότες μας, κραδαίνοντας τις νόμιμες όσο και αντεργατικές, αυτές Διαιτητικές Αποφάσεις, εκβίαζαν τους εργαζομένους τους, με τις εξωφρενικές μισθολογικές μειώσεις, που είχαν διατυπώσει οι περίφημοι Διαιτητές του ΟΜΕΔ σε αυτές και …έκαναν ότι ήθελαν, τους τρομοκρατημένους εργαζόμενους τους. Κάτι που εξακολουθούν να κάνουν και σήμερα, αφού από τότε δεν υπάρχει νεώτερη Κλαδική ΣΣΕ και οι εργαζόμενοι αισθάνονται τόσο «ευάλωτοι» από την ανυπαρξία, όσο και άνευρη εργατική ισχύουσα νομοθεσία. Όλα στη υπηρεσία του εργοδότη!

«Ότι νόμιμο όμως δεν είναι και ηθικό!»

Τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον μεγάλο αριθμό των επαγγελματιών του κλάδου, που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τους, εξαιτίας των ισχνών μισθολογικών απολαβών τους, οι εργοδότες συνεχίζουν την ανήθικη συμπεριφορά τους και αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους τους, μισθολογικά και πάλι αντιδεοντολογικά και …«αλά καρτ!», διευρύνοντας τις όποιες μεταξύ των εργαζομένων τους διαφορές και δυναμιτίζοντας το κλίμα συνεργασίας, στους χώρους εργασίας τους.

Συνάδελφοι,

Αδιαμφισβήτητα, οι ΔΑ-3 και ΔΑ-5 του 2016 ήταν δύο αντεργατικές και βάρβαρες αποφάσεις των διαιτητών του ΟΜΕΔ, που επέφεραν αθεράπευτες ζημιές στην καθημερινότητά μας. Οι συγκεκριμένοι Διαιτητές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των εργοδοτών του Κλάδου, αυξάνοντας την κερδοφορία τους και υποσκάπτοντας την οριακή διαβίωση της οικογένειάς μας. Άριστοι τεχνοκράτες, δικολάβοι του συστήματος, εκ του αποτελέσματος και με τα ….εύσημα πλέον του Α.Π. Άξιος ο μισθός τους!

Όμως …είμαστε ακόμη ζωντανοί! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με πείσμα και συνέπεια, διεκδικώντας μία ζωή με δικαιώματα και μισθολογικές αμοιβές που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες όλων των εργαζομένων του Κλάδου.

Σας καλούμε: Να συστρατευτείτε μαζί μας και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν! Το οφείλουμε τόσο στους ίδιους τους εαυτούς μας, όσο και απέναντι στα παιδιά μας. Εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας και τις επιπρόσθετες δυσκολίες, που επέβαλε στον κλάδο μας, η Ε.Ε. της ΟΣΝΙΕ θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα για να σχεδιάσει και να αποφασίσει τις επόμενες δράσεις της Ομοσπονδίας.

Οι στοχεύσεις μας παραμένουν σταθερές και αταλάντευτες να είναι:

  • Ενιαία Κλαδική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Αύξηση του Προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνεται στην αντίστοιχη αύξηση του φόρτου εργασίας μας.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους όλων των εργαζομένων, σε αυτούς.

Κανένας μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε!

Για το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ

Ο Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας

Β. Γκλεζάκος Γ. Υφαντής

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-16-ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *