Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, το κράτος και οι «φίλοι μας» εργοδότες εργαλειοποιούν την διαχείριση της πανδημίας εντείνοντας τις ήδη σκληρές συνθήκες διαβίωσής μας, βάζοντας σε κίνδυνο όλους μας και θυσιάζοντας την δημόσια υγεία, με τις όποιες ελευθερίες μας έχουν απομείνει.

Αγνοεί επιδεικτικά και εγκληματικά την προέλευση των βασικών εστιών υπερμετάδοσης του covid19, όπως είναι οι μαζικοί εργασιακοί χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, χωρίς συχνά test, στους εργαζόμενους, παρά μόνο το πεντάμηνο! οριζόντιο lockdown.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης καταθέτει, μετά το Πάσχα, ένα νέο αντεργατικό Νομοσχέδιο, που το προετοίμασε ο προηγούμενος Γ. Βρούτσης, αλλά δεν …πρόκανε! να το φέρει προς ψήφιση, με την επιδίωξη να σαρωθούν βασικά εργασιακά μας δικαιώματα.

Ήδη πριν το ξεκίνημα της πανδημίας είχαν προηγηθεί η κατάργηση των ΣΣΕ και των βασικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, το πάγωμα του Κατώτατου μισθού, καθώς και η υποβάθμιση των θεσμών για τα εργασιακά θέματα, ΣΕΠΕ & ΟΜΕΔ. Εφάρμοσαν την εκ περιτροπής εργασίας, την Τηλεργασία, την Αναστολή, άλωσαν τις ημέρες κανονικής Άδειας με τις Άδειες ειδικού σκοπού και τώρα επιχειρούν να απορρυθμίσουν πλήρως τις εργασιακές μας σχέσεις.

Πρόκειται για σημαντικά βασικά εργασιακά μας δικαιώματα:

• Κατάργηση του 8ωρου, με τον εργοδότη να έχει πλέον το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα ή ρεπό ή πρόσθετη άδεια μέσα στο ίδιο εξάμηνο.

• Εξωθούν τους εργαζόμενους στις Ατομικές Συμβάσεις, με διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου τους που στην ουσία τους καθιστούν έρμαια στις ορέξεις των Εργοδοτών.

• Στρέφεται ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, η Απεργία και οι όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις καθίστανται ποινικά κολάσιμες πράξεις!

• Καταργούνται οι πραγματικές διαδικασίες μιας Γεν. Συνέλευσης, με την ζωντανή συναδελφική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την απαραίτητη ζύμωση των αποφάσεων των εργαζομένων, ενώ προωθείται η ηλεκτρονική ψήφος.

• Στο ζήτημα των απολύσεων, θεσμοθετείται το εργοδοτικό δικαίωμα, σε περίπτωση προειδοποίησης, να απαγορεύεται στον εργαζόμενο να προσέρχεται στον εργασιακό του χώρο, δυσχεραίνοντας έτσι τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την αδικία που συντελείται σε βάρος του.

Η κυβέρνηση, με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, στοχεύει να σχηματίσει ένα τοπίο για την επόμενη μέρα, σε όφελος των ιδιωτών επιχειρηματιών, να συνεχίσει την αντικοινωνική πολιτική της και να καταργήσει ότι έχει απομείνει από τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων. Εμείς, από την μεριά μας, θα τους το επιτρέψουμε; Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες μας, την ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα μέσα στο ασφυκτικό τοπίο που διαμορφώνεται με αφορμή την υγειονομική κρίση και με το γεγονός ότι μας αφήνουν έκθετους και απροστάτευτους οι κυβερνώντες. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Δεν χρειαζόμαστε άλλους ….σωτήρες!

Να απαιτήσουμε:

Να μη κατατεθεί στη Βουλή, αυτό το αντεργατικό Νομοσχέδιο.
Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις, που νομοθετήθηκαν έκτακτα ένεκα της πανδημίας.
Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις και Θεσμικά δικαιώματα.
Προσλήψεις Προσωπικού.
Ουσιαστικές Συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας, για όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-9-04-2021